Results 1 to 4 of 4

Thread: Pipes banging when sprinklers are on

  1. #1
    panchor is offline New Member
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Pipes banging when sprinklers are on

    I just have a water heater installed and since then, every time i turn on my sprinklers or they change zone, the pipes in my basement near the water heater start banging for a few seconds. The plumber also installed an expansion tank next to the water heater.

    I noticed that if I close the valve that feeds water to the water heater, the banging does not occur. So the problem is either the water heater or the expansion tank.

    Does anybody know how to fix it?

    Thank you

  2. #2
    HayZee518's Avatar
    HayZee518 is offline Deity
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Saint Regis Falls, NY, USA.
    Posts
    8,429
    Thanks
    1
    Thanked 461 Times in 448 Posts
    check the expansion tank for a leaky bladder. there is a rubber bladder inside that is pressurized to around 40 psi to absorb the water hammer.

  3. #3
    panchor is offline New Member
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    I checked the expansion tank and it seems it is working. The pressure is at 55.

  4. #4
    manhattan42 is offline Handyman
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    47
    Thanks
    0
    Thanked 11 Times in 11 Posts
    The problem is not the weater heater nor the expansion tank.

    The problem is with the quick-closing valves on the sprinkler system.

    Each quick-closing valve requires a water hammer arrestor.

    You need to install one on the water line(s) that feeds your sprinkler system.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •