Results 1 to 9 of 9

Thread: 441 shutdown issue

  1. #1
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    119
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 9 Posts

    441 shutdown issue

    The heater shuts down with 4 bars flashing, fan continues and runs till heater is cool like normal.

    it requires a reset ( press stop & start ) to start up again, heater has just been fully serviced and has run fine for 2 weeks.

    Heater runs fine while calling for heat

    any idea what is causing this?

    thanks
    Tom

  2. #2
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Bethel, Alaska
    Posts
    596
    Thanks
    0
    Thanked 109 Times in 105 Posts
    What was done at the full service? How long does the heater run after you reset it?

  3. #3
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    119
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 9 Posts
    Quote Originally Posted by hawkins111 View Post
    What was done at the full service? How long does the heater run after you reset it?
    New factory burn pot, new burn ring, combustion and circulation bearings, damper o-ring, carb & filter cleaned.

    carbon removed from heat exchanger, air pressure set to factory spec's.

    seems to run fine while running.

  4. #4
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    297
    Thanks
    9
    Thanked 28 Times in 28 Posts
    Usually when I have that problem cleaning the filter solves the problem.

  5. #5
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    119
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 9 Posts
    Stove and kero tank filters are fine

  6. #6
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Bethel, Alaska
    Posts
    596
    Thanks
    0
    Thanked 109 Times in 105 Posts
    Start your stove and look at the flame. If the flame is strong and the stove shuts down you have something going on with the flame sensor, i.e. soot touching the rod, over heat. If the flame dies down and then the stove shuts down you have some kind of fuel situation, dirty filter, vent or low head.

  7. #7
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    119
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 9 Posts
    After servicing the second heater a second time I found out the customer was burning #2 low sulfur heating fuel!!!!

    thanks everyone for your input, my FIRST question from now on... what are you using for fuel.

  8. #8
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Bethel, Alaska
    Posts
    596
    Thanks
    0
    Thanked 109 Times in 105 Posts
    Yes Sir Re, that will do it. Big mess. Thanks for the up date.

  9. #9
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    119
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 9 Posts
    Quote Originally Posted by hawkins111 View Post
    Yes Sir Re, that will do it. Big mess. Thanks for the up date.
    FYI The customer said they had run for 10 years on #2 low sulfur on an out side tank without any service??

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •